Projekt címe:

Belvízvédelmi szivattyútelepek fejlesztése és rekonstrukciója

A projekt hosszú távú célja a belvízi elöntések nagyságának és idejének csökkentése, a károkozások mérséklése, a védekezési költségek csökkentése, a főművek védképességének hosszú távú megőrzése. Közvetlen cél a belvízlevezető hálózat legkritikusabb pontjainak rekonstrukciója.


Részletes projektinformációk:

Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Konzorciumi partner: Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Projekt címe: Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság működési területén

Szerződött támogatás összege: 820 000 000 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt azonosító száma: KEHOP-1.4.0-15-2015-00010

A projekt bemutatása

A belvízvédelmi szivattyútelepek rekonstrukciója keretében az elöregedett, vagy nem megfelelő kapacitású, nem megfelelő üzembiztonságú szivattyútelepek rekonstrukciója valósul meg, a kapcsolódó műtárgyak, egyéb gépi berendezések, csőhálózatok, energiaellátó létesítmények, valamint a szivattyúgépházak, kezelőépületek átépítésével, felújításával. Cél a károk mérséklése, ezáltal az üzemeltetés költségeinek csökkentése.

A projekt hosszú távú célja a belvízi elöntések nagyságának és idejének csökkentése, a károkozások mérséklése, a védekezési költségek csökkentése, a főművek védképességének hosszú távú megőrzése. Közvetlen cél a belvízlevezető hálózat legkritikusabb pontjainak rekonstrukciója.

A vízügyi igazgatóságok kezelésében 598 db szivattyútelep van, ebből 320 db került átvételre a társulatoktól. Utoljára 2000-ben volt szivattyútelepi rekonstrukciós program, azóta a vízügyi igazgatóságok csak a legszükségesebb javításokat végezték el, átfogó fejlesztésre nem került sor. A belvízvédekezésnek alapvető eleme a szivattyútelep, melynek meghibásodása, nem biztonságos üzemelése a leggyakoribb hátráltató tényező.

A vízügyi igazgatóságok 41 szivattyútelepen terjesztettek fel rekonstrukciós igényt, ebből lett kiválasztva 9 vízügyi igazgatóság területén 11 db javaslat. A kiválasztás során előtérbe került a gerebek kiépítése, illetve korszerűbb berendezésre történő cseréje (9 db új gereb), az elektromos rendszerek biztonságának fejlesztése, illetve szivattyúegységek korszerűsítése. A kiválasztásnál szempont volt a térség belvíz veszélyeztetettsége is.

A fejlesztéssel érintett helyszínek

Árpási szivattyútelep, Makádi szivattyútelep, Bajaszentistváni szivattyúállás, XIV. torkolati szivattyútelep, Ordacsehi szivattyútelep rekonstrukciója, Búberki szivattyútelep, Győrteleki szivattyútelep, Olcsvai szivattyútelep, Prügyi és Felsőberecki szivattyútelep, Vargahosszai szivattyútelep, Borz II. szivattyútelep, Halasi szivattyútelep, Karádéfoki szivattyútelep, Tiszacsegei szivattyútelep, Egyeki szivattyútelep, Szeghalmi I. szivattyútelep, Kadarcsi szivattyútelep, Biharnagybajomi szivattyútelep, Folyási szivattyútelep, Rejei szivattyútelep, Hataji szivattyútelep, Láncfok-Köröslaposi szivattyútelep, Tiszaeszlári szivattyútelep, Hamvasi szivattyútelep, Alsó-Ó-Berettyói szivattyútelep.

A fejlesztés keretében az alábbi beavatkozások tervezettek: